Sigorta & Poliçe

2024 Yılı Araç Değer Kaybı Hesaplama | Nasıl Başvurulur?

Trafik kazasına karışan bir araç değer kaybı yaşar. Buradaki değer maddi yönlü olarak ele alınır. 2024 yılında araç değer kayıplarının hesaplanması ve dava açılması yönünde yoğun araştırma yapılıyor. Kaza sonucu bir arabadaki sorunlar her ne kadar %100 ve kusursuz olarak tamir edilse de, ikinci el satış piyasasında düşüşler yaşanmaktadır. Tramere işleyen bu hasar kayıtları ve oto ekspertizlerde çıkan sonuçlar ile otomobili satın alacak kişi değerdeki düşüşü ne olarak görebilmektedir. Peki ama araç değer kaybı nasıl hesaplanır? Kaybedilen değer kimden nasıl geri alınır? Dava açmak mümkün mü? Dolu dolu bir yazı dizisi ile karşınızdayız.

Sürücüler otomobilleri için kasko ve zorunlu trafik sigortası yaptırmış olsalar da, araçtaki değer kaybının önüne geçen bir seçenek oluşmaz. Bu uygulamalar tamir ve onarım konusunda sürücülere seçenek oluşturur. Ancak tamirat sonrası ortaya arabanın satış değerinde bir gerileme görülür. Değerin ne kadar kaybedildiği ise işlemin niteliği, nereye ve ne kadar yapıldığıyla ortaya çıkıyor.

arac-deger-kaybi-1
Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç Değer Kaybı Ne Demek?

Aktif trafikte ya da durağan konumda yaşanan kaza neticesinde yapılan tamir, onarım ve boya gibi uygulamaların ardından araçta maddi bir değer kaybı yaşanmaktadır. Buna da araç değer kaybı denir. Arabaya yapılacak en büyük işlemden çok kapsamlı onarıma kadar her detay, 2. El piyasasında bir düşüşüne sebebiyet olmaktadır. Diğer bir anlatımla aracın orijinalliği azaldıkça, buna paralel olarak satış değeri de azalma göstermektedir.

Değer kaybı nasıl oluşur diye merak edenlere bir örnekle konuyu anlatalım. Aynı model, yıl ve marka iki aracı yan yana düşünün. Bir tanesi %100 orijinal ve hasarsız iken diğerinde birkaç lokal boya ve onarım işlemi olabilir. Bu durumda arada bir değer kaybı yaşanır. Araçta değişen parçanın orijinal olup olmadığının bir önemi olmaz. İşlem yapılmışsa, o araba değişenli, hasarlı ya da boyalı gibi bir niteliğe sahip olur.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Yöntemi 2024

Günümüz ikinci el oto piyasasında otomobillerin değer kayıplarını belirlemede birçok komplike parametre ve kriter uygulanmaktadır. Çünkü kaza sonrası her işlem, onarım ve tamiratın araç değer kaybı hesaplama işlemine etkisi aynı olmamaktadır. En çok değer kaybettiren şey, arabanın pert raporu alması. Diğer bir olumsuz durum da parça değişimleridir. Ayrıca boya sayısı arttıkça değerde de ciddi düşüşler olabiliyor.

Arabalarda değer kaybı kaç TL olacağını hesaplamak için, uzman bir oto eksperinden ya da konunun uzmanı bir avukatlık bürosundan danışmanlık alınmalıdır. Kusurlu taraftan ya da kasko firmasından talep edilecek olan değer kaybı ücretini istemek için önce bir rakam belirlenmeli. Bu rakam 1,000 TL de olabiliyor 100,000 TL de olabilmektedir. Net rakam, profesyonel bir hesaplama ile ortaya çıkar.

arac-deger-kaybi-2
Araç Değer Kaybı Hesaplama

2023/2024 yılında araç değer kaybı hesaplama tablosu:

ARAÇTAKİ DEĞER KAYBI TÜRÜETKİ ORANI
Marka ve model detayıCiddi etki eder
Üretim yılıOrta etki eder
Araçtaki hasar geçmişi ve niteliğiCiddi etki eder
Araç kilometresiOrta etki eder
Trafiğe çıkış tarihiOrta etki eder
Pazar değeriOrta etki eder
Aracın kaza yaşadığı tarihte emsallerinin rayiç değeriDüşük seviyede etki eder
Yedek parçaya ulaşım kolaylığıDüşük seviyede etki eder
Tamir ve onarım gören parça sayısıCiddi etki eder
Boya olup olmadığıCiddi etki eder
Onarım ya da parça değişiminin hangi bölgede yapıldığıCiddi etki eder
Onarımın yetkili serviste olup olmadığı bilgisiOrta etki eder

 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2024

Eğer küçük, orta ya da büyük çaplı bir trafik kazasına karıştıysanız, ne yazık ki 2023/2024 yılı ikinci el araba satış piyasasında değer kaybı ile karşılaşacaksınız. Araç değer kaybı hesaplaması yapıp, çıkan sonuçları kusurlu taraftan talep etmek, her bireyin temel yasal hakkıdır. Lakin bu tür bir hakkın ortaya çıkması için kazada haklı tarafta olunması gerekiyor. Eğer aşağıdaki durumlardan birini yaşadıysanız, kesinlikle araç değer kaybı isteğinde bulunamazsınız.

Hangi durumlarda araç değer kaybı karşı taraftan istenemez:

  • Tek taraflı bir kaza yaşandıysa herhangi bir değer kaybı hakkı doğmaz.
  • Kazada %100 kusurlu tarafta bulunan kişiler değer kaybı talebinde bulunamaz.
  • Kaza sonrası kasko firması arabanın tamir edilemeyeceğine dair “pert raporu” verdiyse hak iddia edilemez.
  • Daha öncekiyle aynı tip bir kaza ile karşılaşılması halinde değer kaybı hakları doğmaz.

Nereye yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapmak için, öncelikle kanunların ve poliçenin belirlediği şartları karşılıyor olmanız gerekiyor. Bunları sağladığınızı düşünüyorsanız ilk adım ekspertiz ve hasar tespit tutanağına ihtiyacınız olacak. Bu tutanaklar ile sigorta şirketine başvuruda bulunarak “aracımdaki değer kaybı tutarını TL olarak geri almak istiyorum” diyebilirsiniz. Eğer sigorta şirketi size istediğiniz sonuçlar ile dönmez ise tutanağınızı Sigorta Tahkim Komisyonuna aktarabilirsiniz.

Nasıl yapılır?

Araç değer kayıp başvurusunu yapabilmek için hazırlamanız gereken evraklar var. Hasar tespit tutanağı, servis raporu, ekspertizden alınan belge, sigorta poliçesi ve tanıkların trafik kazası sonrasında çektiği fotoğrafları hazırlayınız. Hemen ardından detaylı bir dilekçe hazırlanıp durum sigorta şirketine iletilmeli, olumsuz halde Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilmeli, en son çare olarak da hukuksal zeminde haklar aranmalıdır.

2024 Yılında Araç Değer Kaybını Alma Yöntemi

Trafik kazaları sonrasında araç sahipleri için değer kaybını geri alma hakkı doğar. Fakat bu haktan faydalanmak için önce kusurlu tarafın sigortasına yukarıda belirttiğimiz belgeler ile başvurulması gerekir. Başvuru kabul edilirse zaten süreç çok kısa sürede bitmiş demektir. Belirttiğiniz banka hesabına anlaşılan tutar üzerinden bir ödeme gerçekleştiriliyor. Yok, sigorta işi diretirse durum dava boyutuna taşınıyor ve süreç bir süre daha uzuyor.

Araç değer kaybı yaşayan kişilerin izlemesi gereken yol haritası:

  • Hasar tespit tutanağı, servis raporu, ekspertizden alınan belge, sigorta poliçesi ve tanıkların trafik kazası sonrasında çektiği fotoğrafları güzel bir şekilde hazırlayın.
  • Evraklarınız ile birlikte kusurlu tarafın sigortasına müracaat edin.
  • Olumlu bir yanıt almama durumunda Sigorta Tahkim Kuruluna yine aynı evrak dosyalarınızla birlikte başvurun.
  • Sigorta Tahkim Kurulunda sonuçlar genelde 1 – 2 ay içerisinde açıklanıyor. Eğer olumsuz yanıt gelirse bu defa sıradaki adımı uygulayın.
  • Uzman bir avukattan danışmanlık alın ve araç değer kaybı davası başlatın.

Araç Değer Kaybı Davası Açma 2024

Sigorta firmasından ya da Sigorta Tahkim kurulundan olumsuz açıklamalar geldiğinde aracında değer kaybı yaşayan kişiler haklarını hukuk zeminde arayabiliyor. TCK bu kapsamda haklı olan tarafların lehine bir karar mekanizmasına sahip. Hukuk bürolarına araç sahipleri başvuruyor. Avukatlar da önce evrakların toplanmasına sonra da dilekçe hazırlanmasına katkı veriyor. Dava süreci ise niteliğe ve karşı tarafın savunmasına göre 6 ay ile 1 sene arası sürebiliyor.

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçe Örneği 2024

Araç değer kaybı davası açmak için dilekçe örneği ihtiyaçlarınızda 2023 yılı avukat danışmanlığına başvurabilirsiniz. En doğru dilekçeler avukatlar tarafından düzenlenmektedir.

İlginizi çekebilir: Güncel Koltuk Arkası TV Fiyatları 2023 | Ne Kadar Oldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu